09-29-2016, 05:59 PM
Celiakia -alergia na gluten,czyli mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.
Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.
Najczęstsza ,często pomijana przyczyna chorób autoimmunologicznych to celiakia i nietolerancja na gluten.
Gluten w żywności:
Mąka pszenna, kasza manna, otręby pszenne, inne produkty z pszenicy lub zawierające jej dodatki
Mąka żytnia, inne produkty z żyta lub zawierające jego dodatki
Kasza jęczmienna, mąka jęczmienna, płatki jęczmienne, inne produkty z jęczmienia lub zawierające jego dodatki
Płatki owsiane i inne produkty zawierające owies – ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż
Makarony zwykłe
Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
Kawa zbożowa
Jedna z objaw klinicznych celiaki
Czy ktoś stosuje dietę bez glutenową? Może rzeczywiście bielactwo jest skutkiem innej choroby...
Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.
Najczęstsza ,często pomijana przyczyna chorób autoimmunologicznych to celiakia i nietolerancja na gluten.
Gluten w żywności:
Mąka pszenna, kasza manna, otręby pszenne, inne produkty z pszenicy lub zawierające jej dodatki
Mąka żytnia, inne produkty z żyta lub zawierające jego dodatki
Kasza jęczmienna, mąka jęczmienna, płatki jęczmienne, inne produkty z jęczmienia lub zawierające jego dodatki
Płatki owsiane i inne produkty zawierające owies – ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż
Makarony zwykłe
Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
Kawa zbożowa
Jedna z objaw klinicznych celiaki
- postać niema (ubogoobjawowa) – mimo braku klasycznych objawów zespołu złego wchłaniania rozpoznaje się typowe zmiany w błonie śluzowej jelita oraz obecność w surowicy typowych przeciwciał. Klinicznie może manifestować: niedokrwistością, nietolerancją laktozy[17], nietolerancją sacharozy, hipokalcemią z wczesną osteoporozą[16], niedoborem wzrostu i masy ciała. Tę postać choroby częściej obserwuje się u krewnych pierwszego stopnia chorych na celiakię, u osób z cukrzycą i innymi chorobami autoimmunologicznymi(w tym bielactwo).
Czy ktoś stosuje dietę bez glutenową? Może rzeczywiście bielactwo jest skutkiem innej choroby...