Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeżeli nie blokujesz plików cookies, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Polityka Prywatności
Jak wyłączyć cookies?
OK
Usuń tę notatkę
Witaj , Wszystkie materiały znajdujące się na stronie mają charakter informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.



Celiakia i nietolerancja na gluten przyczyną bielactwa

#1
Celiakia -alergia na gluten,czyli mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.

Najczęstsza ,często pomijana  przyczyna  chorób autoimmunologicznych to celiakia i nietolerancja na gluten.

Gluten w żywności:

Mąka pszenna, kasza manna, otręby pszenne, inne produkty z pszenicy lub zawierające jej dodatki

Mąka żytnia, inne produkty z żyta lub zawierające jego dodatki

Kasza jęczmienna, mąka jęczmienna, płatki jęczmienne, inne produkty z jęczmienia lub zawierające jego dodatki

Płatki owsiane i inne produkty zawierające owies – ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż

Makarony zwykłe

Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie

Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)

Wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
Kawa zbożowa

Jedna z objaw klinicznych celiaki

  • postać niema (ubogoobjawowa) – mimo braku klasycznych objawów zespołu złego wchłaniania rozpoznaje się typowe zmiany w błonie śluzowej jelita oraz obecność w surowicy typowych przeciwciał. Klinicznie może manifestować: niedokrwistością, nietolerancją laktozy[17], nietolerancją sacharozy, hipokalcemią z wczesną osteoporozą[16], niedoborem wzrostu i masy ciała. Tę postać choroby częściej obserwuje się u krewnych pierwszego stopnia chorych na celiakię, u osób z cukrzycą i innymi chorobami autoimmunologicznymi(w tym bielactwo).

Czy ktoś stosuje dietę bez glutenową? Może rzeczywiście bielactwo jest skutkiem innej choroby...
Jeśli Masz do mnie jakieś pytania pisz śmiało - odpowiem Oczko

[Obrazek: single-item.jpg]
Odpowiedz
  


Wiadomości w tym wątku
Celiakia i nietolerancja na gluten przyczyną bielactwa - przez Daniel - 09-29-2016, 05:59 PM

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
5 gości